iPad app Bonarius Bedrijven

Weg met papieren handleidingen

iPad bonarius

De strategie van Bonarius Bedrijven wordt al jarenlang gekenmerkt door geleidelijke groei van de organisatie. Door continu te werken aan het verder verhogen van het niveau van dienstverlening staat de Bonarius goed bekend bij haar opdrachtgevers. Een kritische blik op diverse bedrijfsprocessen leidde tot de vraag aan Cadform om het werk van monteurs te vergemakkelijken. Zo begon het digitaliseren van archiefkasten vol papieren technische handleidingen.

De uitdaging

Als service-organisatie voor zakelijke, particuliere en (ver)huurdersmarkt bestaat het grootste deel van het werknemersbestand uit monteurs. Deze medewerkers zijn contant onderweg en geen klus is hetzelfde. Ze beschikken over de kennis om diverse ketels en technische installaties van uiteenlopende merken te kunnen onderhouden en repareren. Als aanvulling op die kennis beschikt iedere servicemonteur over papieren handleidingen van alle installaties.

Kennis draag je mee in het hoofd. Mooi compact en altijd paraat. Technische handleidingen zijn echter een ander verhaal. Die worden afgedrukt, in mappen gestopt en in iedere bus meegereden. Tijd om daar iets aan te doen. De uitdaging is om een digitaliseringsslag te maken om deze informatie overzichtelijk, handzaam en altijd actueel aan monteurs ter beschikking te stellen.

De aanpak

Bij het verbeteren van processen komt veel organisatie kijken. Allereerst keken we dan ook naar hoe de monteurs in het verleden omgingen met de naslagwerken, en hoe er vanuit Bonarius werd gezorgd voor het up to date houden van informatie. Ook keken we naar hoe leveranciers hun handleidingen aanleverden.


Weg met de papieren manual

Een bus vol ordners is niet alleen zonde van de effectieve ruimte van de auto, je zou zelfs kunnen zeggen dat het extra gewicht op jaarbasis wel eens gevolgen kan hebben op het brandstofverbruik. Toch is de informatie uit de naslagwerken van groot belang voor het bieden van service van kwaliteit. We ontdekten dat de meeste manuals al digitaal worden aangeleverd en daar ontstond de perfecte kans om te stoppen met printen en kopiëren.


Ontwikkeling iPad-app

Bonarius maakte de stap naar een interactieve bibliotheek in de vorm van een iPad-app. Door de app via ‘enterprise distribution’ op de iPads van de monteurs te zetten blijft alle grip en controle centraal georganiseerd. Bonarius kan zelf vanuit een beheerdersrol de applicaties updaten en van de nieuwste content voorzien.

iPad app

Het resultaat

Het resultaat van dit project is dat monteurs geen bergen papier meer mee hoeven te slepen naar een klus. Door de interactiviteit die de applicatie biedt wordt zoeken ook nog eens eenvoudiger en levert de app ook tijd op. Bonarius heeft de volledige controle over zowel software als hardware door de keuze voor een Enterprise-model voor het beheren van de app. De applicatie is allen beschikbaar op iPads die bij Bonarius geregistreerd staan.